Odjuret Vaknar Omslag

Jag bjuder på två kapitel!

Publicerad februari 25, 2016

Kapitel 1

 

Från det höga trädet hade Andy bra utsikt mot huset och trädgården. Han såg genast att mannen som bodde där hade mycket pengar och förmodligen inga barn. En stor glänsande grill stod mitt på altanen, men inte en enda leksak syntes till i trädgården. Det var det viktigaste; om man var tvungen att stjäla skulle man göra det från någon som inte led av det. Aldrig av fattiga. Aldrig av barn.

Han skulle bara göra det här och sedan hitta någonstans att sova. Han var trött, och i morgon skulle han bada i någon sjö. Det var länge sedan han hade badat.

Trädgården låg på baksidan av huset. Perfekt. Mannen skulle inte ha en chans att få tag på honom. Han skulle nog inte ens märka att han blivit bestulen.

Andy svingade sig ner från trädet och landade mjukt i gräset. Ljudlöst smög han sig genom buskarna och ut på gatan framför huset. Ingen hade sett honom. Det gjorde de aldrig. Han hade blivit en mästare på att smyga, och nu i skymningen gick det ännu lättare.

Nu gick han lugnt på trottoaren, som en helt vanlig pojke med sin ryggsäck. Ja, kanske inte helt vanlig. Hans hår var tovigt och långt, hans byxor var smutsiga och hade stora hål. I ryggsäcken låg en fiskelina, ett rep, den rostiga kniven han hittat i en lada och kläderna han tagit från en insamlingslåda. Allt som behövdes för att klara sig här i världen. Och så ramen med bilden på mamma och pappa. Det viktigaste han ägde.

Innan han satte fingret på ringklockan tog han tre djupa andetag. Nu gällde det. Allt handlade om tajming. Så fort han hörde steg inne i huset var det dags. Han höll andan och lyssnade. Om mannen hade mjuka tofflor eller var barfota kunde det vara svårt att höra. Då skulle han plötsligt öppna och Andy skulle få dra lögnen om att han kommit bort och behövde låna en telefon. Det var alltid riskabelt.

Örat mot dörren. Sekunderna gick. Där! Han hörde steg närma sig.

Andy hoppade över räcket till farstukvisten och ner i rabatten. Han satte fart och smet runt hörnet samtidigt som han hörde dörren öppnas. Blixtsnabbt sprang han längs kortsidan på huset och dök igenom häcken på baksidan. Genom de öppna altandörrarna hörde han mannen muttra och stänga ytterdörren.

Han satte högsta fart och hoppade över solsängen som stod i vägen innan han nådde fram till altanen. Med ena handen högg han tag i sitt byte på det vita plastbordet och skulle precis springa vidare när han tvärstannade. På grillen låg en saftig biff. Han kände hur hungrig han var och kunde inte låta bli. Han tog biffen med bara handen. Det var som att hålla i glödande kol. Han skrek till. Det var ett misstag.

”Vad i! Vem där?” Mannen kom utrusande på altanen samtidigt som Andy nådde häcken.

Han tog sig igenom buskarna men rev sig ordentligt på armen så att det började blöda. Bakom honom skrek och gormade mannen. Andy hörde hans steg och förstod att han var jagad.

Inte för att mannen skulle ha en chans att fånga honom, för ingen fångade Andy. Han var snabbare, listigare och starkare än någon annan nioåring. Från den natten då han rymde från sitt fosterhem hade han klarat sig själv. Det hade gått tre månader nu, och han hade blivit van att överleva i naturen. Men eftersom han nu blivit sedd var han tvungen att ta sig till ett nytt ställe. Så han sprang genom skogen tills han inte längre hörde den svärande, arga mannen. Han saktade ner och tittade upp mot trädkronorna. När han hittat ett bra träd klättrade han hela vägen upp till toppklykan och satte sig tillrätta.

Armen gjorde inte lika ont längre, men istället kände han hur magen skrek av hunger.

Han tuggade i sig biffen så fort han kunde, och när han var klar tog han fram plånboken han stulit. Det fanns 127 kronor i den. Det skulle räcka några dagar. Men när han såg bilden på två barn som mannen hade i plånboken fick han ont i magen. Kanske var han en morfar eller farfar. Och sådana bilder var viktiga. Det visste Andy. Han skulle vara tvungen att smyga tillbaka i morgon och kasta tillbaka plånboken över häcken. Fast pengarna skulle han behålla. Vant tog han fram repet ur ryggsäcken och surrade fast sig själv runt trädstammen. Sedan tog han fram bilden, så som han gjorde varje kväll, och sa god natt till sina föräldrar. Och sedan kom drömmen.

 

Kapitel 2

 

Andy drömde om sin mamma och pappa och om odjuret som tog dem. Han visste att det egentligen var en lastbil, fosterföräldrarna hade berättat om olyckan, men i drömmen såg den ut som ett odjur med stora lysande ögon och tusen tänder. Han drömde om fosterhemmet och den hemska fosterpappan som både skrek och slog. Han drömde om hur han flydde och till slut hittade sin riktiga mamma och pappa i stugan vid sjön ovan molnen.

Varje natt drömde Andy samma sak. Han var så van vid det så att han till och med i drömmen visste att han drömde. Varje natt berättade han det för sina föräldrar där de satt på bryggan och metade.

”Jag vet att ni är döda, men jag kan väl få stanna tills i morgon den här gången.”

”Älskade Andy, du kan inte stanna. Du måste vakna och leva ditt liv”, svarade mamma som vanligt.

”Vi finns här grabben”, sa pappa. ”Du får komma tillbaka i morgon istället.”

”Men jag vill ju vara med er”, snyftade Andy.

”Gråt inte, Andy. Var stark. Du är inte ensam. Vi finns alltid hos dig”, viskade mamma.

”Vi är vindens sus, Andy”, sa pappa och tryckte Andy mot sitt varma bröst. ”När du hör vinden vet du att vi är nära.”

Som vanligt reste sig mamma och pappa upp och sa att nu var det dags att gå och lägga sig. Sedan tog de varandra i handen och började gå mot huset. Andy klev ner i den lilla båten och vinden tog seglet och förde ut honom på sjön som nu hade förvandlats till ett oändligt hav.

Hade det varit som det brukade så skulle han ha fortsatt att drömma om hur en storm kom och hur han föll över bord. Han skulle ligga och sprattla i det kalla vattnet som en prick i oändligheten. Alldeles ensam. Och precis när han inte orkade simma längre skulle han vakna. Då skulle han gråta lite innan han skärpte sig och tog itu med dagen. Så hade det varit så länge han kunde minnas.

Men så blev det inte.

Istället drömde han om en konstig blå fågel med två näbbar och bakvända vingar som kom flygande och landade på hans bröst. Fågeln började picka honom i pannan medan den pep ”Va-ka-na! Va-ka-na!”.

Och när Andy öppnade ögonen kunde han överhuvudtaget inte förstå vad det var han såg framför sig.

 

På grenen Andy satt på stod en tjej och petade honom i pannan med en pinne och sa ”Vakna! Vakna!”.

Hon hade svarta läderbyxor på sig och i bältet satt en massa konstiga verktyg. Hennes hår gnistrande rött i morgonsolen. Och hon höll inte i sig i något! Hon bara stod där på den smala grenen, tio meter upp i luften, och petade på honom.

Andy blinkade några gånger och gnuggade sig i ögonen, men hon var kvar.

”Bra, nu är du vaken, Andy. För det är väl det du heter? Du är väl Andy?” Tjejen hoppade över till en annan gren, lika lätt som om hon hoppade hage på marken.

”Ehh, ja, men vem är du?” sa Andy försiktigt medan han skruvade på sig för att knyta upp repet som han bundit fast sig med. Han skulle ta sig loss, kasta repet mot tjejen och snabbt sticka därifrån. Ingen idé att ta reda på mer. Det här kunde bara betyda trubbel. Men han fick inte tag på repet. Förskräckt såg han att tjejen höll i det.

”Är det repet du letar efter?”

Andy förlorade genast balansen och famlade efter en gren att hålla fast sig i, men han fick inte tag i någon. Så han föll. Rakt ner genom löv och grenar föll han. Högt där uppe såg han tjejen vinka åt honom.

Men istället för att slå hårt i marken landade han mjukt i armarna på en gubbe.

”Hoppsan, det var nära ögat. Det hade ju varit otur om jag missat dig, lille pojk. Nu när vi äntligen har hittat dig”, sa gubben och satte ner Andy på marken.

Andys ben darrade som löven på trädet han fallit ifrån, och han kunde inte sluta stirra på den jättelika farbrorn.

I hans bälte satt en stor håv. Och en märklig pistol.